Health – urheilijan terveyden asialla Uudellamaalla ja koko Suomessa

Ota yhteyttä

Me haluamme tarjota avuksi matkallesi urheilijan terveyteen liikuntalääketieteeseen perehtyneitä lääkäreitä sekä muita ammattilaisia, joilla on kattava näkemys siitä, kuinka urheilijan, kuntoilijan ja aktiiviliikkujan terveys voidaan pitää kunnossa. Palvelemme asiakkaita Uudeltamaalta ja koko Suomesta.

Urheilijan terveys

Urheilijan terveyden hoitamiseen sekä optimoimiseen ennalta käsin on käytössä useita eri apuvälineitä. Terveyden kohdalla myös ennaltaehkäisy on tärkeässä roolissa, ja sillä voidaan myös välttää monta karikkoa. Mahdolliset piilevät sairaudet on hyvä pyrkiä selvittämään, jotta niistä ei muodostu ylimääräistä rasitetta lupaavalle urheilu-uralle.

 

Samoin elimistön alipalautumistiloihin eli niin sanottuun ylikuntoon olisi hyvä puuttua mahdollisimman aikaisin, jolloin vaiva on yleensä selätettävissä helpommin kuin pitkään jatkuneissa ja jo kroonistuneissa tiloissa. Terveystarkastuksen ennaltaehkäisevä osuus paneutuu muun muassa siihen, että pystyt reagoimaan ajoissa, mikäli elimistösi on jo kuormituksensa ylärajoilla.

 

Urheilijan terveydentilan tukena ovat Fenix Sport Porvoossa urheilulääkäri Harri Hakkarainen sekä tri Iiro Välimäki.

Taustatietojen sekä kliinisen tutkimuksen lisäksi voimme tarvittaessa käyttää erilaisia apuvälineitä antamaan lisätietoja terveydestäsi. Tutustu näihin klikkaamalla nimeä:

  • laboratoriopalvelut
  • kuvantamispalvelut
  • toimintakykytestit
  • First Beat -analyysi
  • sydämen toiminnan tutkimukset
  • keuhkotutkimukset
  • fysiologiset suorituskykymittaukset yhteistyössä Kotkan kaupungin testausaseman kanssa.

Urheilijan terveystarkastus

Urheilijan terveystarkastus on tehty sitä varten, että voimme räätälöidä Sinun tarpeitasi vastaavan selvityksen terveytesi tilasta sekä hoitaa mahdolliset häiriötilat. Tarvittaessa tarkastamme laboratoriokokein, kuvantamisin, mittauksin tai muilla keinoin tilanteesi. On lähtökohtaisesti parempi, että ennen mahdollisia lisätutkimuksia lääkäri arvioi, mitä lisätutkimuksia juuri Sinun kohdallasi tarvitaan.


Täytä ensiksi urheilijan terveystarkastus -kaavake ja ota kaavake mukaasi vastaanotollemme.


Urheilijan terveystarkastuksia tekevät Fenix Porvoossa tri Harri Hakkarainen sekä tri Iiro Välimäki.


Kun tilanteesi on tarkistettu ja jatkosuunnitelma tehtynä, niin sovit sen seurannasta lääkärin kanssa. Näitä asioita voimme usein myös hoitaa puhelimitse tai etävastaanottona. Haluamme, että palvelumme ovat helposti tavoitettavissasi mistä päin maailmaa tahansa.


Terveyden seuranta toteutuu käytännössä terveystarkastuksissa, lisenssitarkastuksissa ja kilpailutarkastuksissa. On hyvä huomioida, että urheiluliittojen vaatimukset terveydentilasta ovat yleisesti melko suppeita. Niillä lähinnä varmistetaan, että urheilija voi urheilla. Tämän vuoksi näitä vaatimuksia ei pidä sekoittaa Fenix Sportin yksilölliseen urheilijan terveystarkastukseen, jonka tarkoituksena on optimoida terveytesi sekä suorituskykysi.

Ajanvaraukseen

Akuutimmat sairaustilat

Akuutissa sairaudessa suosittelemme varaamaan ajan Lääkärikeskus Fenixin lääkäreille suoraan sähköisen ajanvarauksen kautta tai puhelimitse numerosta 020 144 1511, jotta hoito saadaan aloitettua mahdollisimman pian. Yleislääkäreiden vastaanottojen lisäksi meillä on laajasti eri erikoisalojen erikoislääkäreiden vastaanottoja.

Kysy lisätietoja

Kroonisemmat sairaustilat

Mikäli tiedossasi on jo pitkäaikaisempi sairaus, voit varata ajan suoraan erikoisalan erikoislääkärille. Erikoisalat näet tästä linkistä.

Varaa aika

Tutkimukset urheilijoille

Aktiiviliikkujan/urheilijan laboratoriopaketti


Olemme koonneet yleisen aktiivisen liikkujan/urheilijan laboratoriopaketin, joka kattaa tavallisimmat urheilijan suorituskykyyn vaikuttavat parametrit. Paketti soveltuu parhaiten jo hieman kokeneemmille urheilijoille (30+) ja siihen sisältyy laboratoriokokeita (PVK eli perusverenkuva, mukaan lukien hemoglobiini ja muita punasoluista kertovia arvoja, verihiutaleet, herkkä tulehdusarvo eli herkkä CRP, magnesium, veren rasva-arvot eli kolesterolit, ferritiini, D-vitamiini ja maksan toiminnasta kertova ASAT). Sydänfilmi eli EKG sekä virtsakoe kuuluvat myös pakettiin.

 

Halutessasi voit käydä laboratoriossamme ilman lähetettä. Mikäli tarvitset apua tulosten tulkinnassa, Fenix Sportin ja Lääkärikeskus Fenixin lääkärit auttavat sinua tässä. Yleisesti on kuitenkin järkevintä käydä ensiksi lääkärillä, sillä lääkäri osaa arvioida laboratoriokokeiden tarpeellisuuden. Lääkäri pystyy myös räätälöimään Sinulle sopivan paketin huomioiden mahdolliset sairautesi tai vaivasi.


Aktiiviliikkujan/urheilijan laboratoriopaketin hinta ilman lähetettä on 162 €. Laboratoriomme on auki arkisin kello 8–16. Huomioithan, että Helsingin toimipisteessämme ei ole laboratoriota. Porvoossa laboratorio on Piispankadun yksikössä (Piispankatu 22).

 

Fenix Sportin kuvantamispalvelut


Kaikkiin Fenix Sportin kuvantamispalveluihin voit varata ajan puhelimitse 020 144 1511.

 

Röntgen


Röntgen on kuvantamistutkimuksista perinteisin. Röntgen näyttää lähtökohtaisesti luurakenteet, mutta antaa epäsuorasti myös muuta informaatiota. Röntgenin etuna on, että voimme katsoa esimerkiksi nilkasta myös kuormitetun (seisten otetun) kuvan, jolloin näemme nivelen tilanteen kuormituksessa.

 

Tyypillisimpiä kuvauskohteita ovat keuhkot, alaraajan nivelten kuormitetut (seisten otetut) kuvat sekä kaikki vammat, joissa epäillään akuuttia murtumaa. Nivelrikko näkyy kuormitetuissa röntgenkuvissa hyvin, mutta paikalliset rustovauriot vaativat magneettitutkimuksen.

 

Magneettitutkimus (MRI)


Urheiluvammoissa yleisin tutkimus on magneettitutkimus (MRI). Tutkimuksesta ei aiheudu säderasitusta, ja sen avulla nähdään luurakenteiden lisäksi nivelsiteet, jänteet ja muut pehmytkudosrakenteet.

 

Tavanomaisia kuvantamiskohteita ovat olkapää epäiltäessä jännerepeämää tai rustorenkaan (labrum) repeämää, polvi epäiltäessä nivelsiteen (eturistiside ACL, takaristiside PCL, sisempi sivuside lisärakenteineen MCL/PMC, ulompi sivuside lisärakenteineen LCL/PLC) tai kierukoiden repeämää.

 

Tavallisia löydöksiä magneettikuvauksessa ovat nilkassa/jalassa olevat nivelsidevammat, jännevammat sekä rasitusmurtumat. Myös lanneranka on tavanomainen kuvauskohde. Magneettikuvauksessa nähdään hyvin rasitusmurtumat ja niiden esiasteet (rasitusosteopatia), jotka ovat nykyisin kuvausresurssien ja tekniikoiden parannuttua melko tavallisia löydöksiä. Myös välilevypullistumat näkyvät erinomaisesti.

 

Magneettitutkimusta varten lääkäri antaa lähetteen, minkä perusteella magneettilääkäri päättää kuvausprotokollan sekä sen, tarvitaanko tutkimuksessa varjoainetta.

 

Ultraäänitutkimus (UÄ)


Ultraäänitutkimus on tavallinen ja turvallinen tutkimus, jota käytetään esimerkiksi silloin, kun halutaan poissulkea laskimotukos. Ultraääni (UÄ) näyttää myös monet patit, imusolmukkeet, verisuonet ja muut ihonalaiset muutokset hyvin.

 

Lääkäri arvioi, käytetäänkö ultraääntä vai magneettia, kun halutaan tarkempaa arviota jännerakenteen kunnosta. Akillesjänne on esimerkki jännerakenteesta, joka näkyy ultraäänessä erinomaisen hyvin. Sen sijaan nivelten sisäisten rakenteiden arvioimiseen magneetti on lähtökohtaisesti parempi. Ultraääni on myös välttämätön tietyissä injektiohoidoissa, kun halutaan varmistaa osuvuus kohteeseen esimerkiksi lonkkanivelessä.


Fenixin radiologit tekevät ultraäänitutkimuksia, ja saat lähettävältä lääkäriltä tutkimusta varten lähetteen. Gynekologit ja kardiologit tekevät tarvittaessa ultraäänitutkimuksen vastaanoton yhteydessä, jolloin erillistä lähetettä ei tarvita.


Fenix Sportin vastaava lääkäri Carl Lybäck on kouluttautunut ultraäänen käyttöön. Hän voi tarvittaessa tehdä ultraäänitutkimuksen vastaanoton yhteydessä, mikäli se on tapauksessasi järkevin kuvantamismenetelmä. Ajoittain diagnoosin saamisessa auttaa ultraäänen dynaaminen luonne esimerkiksi paikaltaan pois hyppivien jänteiden tapauksessa.

 

Mammografia


Mammografiaa käytetään rintojen kuvantamiseen. Tutkimukseen saat aina lähetteen lääkäriltäsi.

Toimintakykytestit


Fenix Sportissa meillä on käytössämme tutkimusnäyttöön perustuvia toimintakykytestejä, joilla saadaan tietoa kehosi toiminnasta. Testejä voidaan käyttää sekä kuntoutusta seurattaessa että antamaan tietoa vammoille altistavista tekijöistä. Toimintakykytestausta tehdään aina, kun saavut kuntouttavaan valmennukseen. Kysymällä kehosi toiminnasta, voinnistasi ja vaivasi esiintymisestä pääsemme ymmärtämään, mikä voisi auttaa sinua voimaan paremmin.


Voit varata ajan kuntouttavaan valmennukseen, kun koet lihas-, nivel- tai selkäkipua tai muuta sinua häiritsevää kipua. Autamme monissa kehon vaivoissa, jotka vaikeuttavat tai estävät urheilemista tai harrastamista. Voit varata ajan suoraan fysioterapeuteillemme Jani Räsäselle ja Heidi Niemelle sekä naprapaatti Sini-Marja Heikkiselle.

 

Harjoittelua seuroille ja joukkueille


Uskomme, että kuntouttavaa valmennusta on hyvä käyttää myös joukkue- tai seuratasolla, jotta vammoja voidaan ennaltaehkäistä. Esimerkiksi lajiharjoitteluun hyvin sopivat ja yhdistettävät alku- ja loppulämmittelyn liikkeet voivat olla avainasemassa, kun puhutaan hyvästä suorituskyvystä ilman vammoja.


Fenix Sportissa meillä on käytössämme tutkimusnäyttöön perustuvia toimintakykytestejä, joilla saadaan tietoa kehon biomekaanisesta toiminnasta. Testejä voidaan käyttää sekä kuntoutusta seurattaessa että antamaan tietoa vammoille altistavista tekijöistä. Kansainvälisesti on jo hyvää tutkimusnäyttöä siitä, miten esimerkiksi eturistisiteen repeämisen mahdollisuutta saadaan merkittävästi pienennettyä oikeanlaisella ennaltaehkäisevällä kuntoutuksella.


Ennaltaehkäisevästä kuntoutuksesta kiinnostuneet joukkueiden valmentajat ja joukkueenjohtajat voivat olla yhteydessä Sini-Marja Heikkiseen tai Carl Lybäckiin.

 

First Beat -analyysi


First Beat -analyysin tärkein tehtävä on seurata urheilijan palautumista. Analyysi tuottaa myös urheilun aikaisia parametreja, jotka auttavat suorituskyvyn hallinnassa. First Beat soveltuu erittäin hyvin kaiken tasoisille liikkujille kuntoilijasta huippu-urheilijaan.


Varaa itsellesi First Beat -analyysi soittamalla numeroon 020 144 1511. Laitteisto toimitetaan sinulle kotiin, ja mukana saat selkeät ohjeet. Analyysin hinta on 169 €, ja lääkärimme analysoivat tuloksesi, minkä jälkeen Sinuun ollaan yhteydessä.


Voit lukea lisää First Beat -analyysistä täältä.

 

 

Sydämen toiminnan tutkimukset


Kliinisen tutkimuksen, laboratoriokokeiden ja sydänfilmin (EKG) lisäksi sydämen toimintaa voidaan tutkia usealla eri tutkimuksella. Ohessa on kerrottu tavallisimmista Lääkärikeskus Fenixissä tehtävistä sydämen toiminnan tutkimuksista. Voit varata niihin ajan puhelimitse numerostamme 020 144 1511.

 

Sydämen toiminnallinen & rakenteellinen ultraäänitutkimus (ECHO)


Lääkärikeskus Fenixissä sydämen ultraäänitutkimuksia tekevät kardiologi Annika Lönnberg sekä kardiologi (erikoistuva) Olli Suomalainen normaalin vastaanoton yhteydessä. Tutkimuksessa selvitetään sydämen toimintaa sen pumpatessa normaalisti. Sydämen läppien toiminnasta saadaan tutkimuksen avulla paljon tietoa, samoin virtauksista ja myös siitä, onko sydänlihas kooltaan normaali. Tietyt sairaustilat voivat laajentaa sydäntä, mikä usein heikentää sydämen pumppaustoimintaa. Samoin sydänläppien vuotaminen voi heikentää pumppaustoimintaa, mikä voi suoraan vaikuttaa suorituskykyyn.

 

Holter-vuorokausimittaus (24–72 h)


Holterissa selvitetään sydämen sähköistä toimintaa 1–3 vuorokauden ajan. Tänä aikana tutkittava elää täysin normaalia elämää. Urheilijan kannattaa jopa tehdä maksimityylinen harjoite tai harjoitteita tutkimuksen aikana. Näin lääkärimme pystyvät arvioimaan, näkyykö sydämen sähköisessä toiminnassa maksimirasituksessa mitään poikkeavaa.

 

Holterilla pyritään paljastamaan hoitoa vaativia rytmihäiriöitä. Lääkäri arvioi kanssasi, kuinka kauan pidät laitetta päällä. Laitteen palauttamisen jälkeen sydämen sähköiseen toimintaan perehtynyt kardiologian erikoislääkäri käy läpi koko mittausjakson ja antaa lausunnon.

 

Sydämen rasituskoe


Sydämen rasituskokeella selvitetään ensisijaisesti sitä, aiheutuuko sydämelle hapenpuutetta (iskemiaa) rasituksen aikana, mikä viittaisi sepelvaltimotautiin. Tutkimus toteutetaan kuntopyörällä siten, että Sinuun on kytketty laitteisto, joka mittaa sydänsähkökäyrää rasituksen aikana.

Varaa aika
Yhteydenottokuvake

Liikuntalääketieteeseen erikoistuneet lääkärimme ja muut asiantuntijamme pitävät huolta urheilijoiden terveydestä Uudellamaalla ja muualla Suomessa.

Ota yhteyttä ja varaa aika