Urheillessa ja liikkuessa voi sattua, ja Uudellamaalla sekä sen lähialueilla palveleva Fenix Sport onkin erikoistunut urheiluvammojen hoitoon. Klinikallamme toimii kokeneita ortopedeja, käsikirurgi sekä laaja joukko eri lääketieteen alojen asiantuntijoita. Haluamme olla apunasi akuutissa tilanteessa, vamman hoidon arvioinnissa, vamman paranemisen edetessä sekä paluussa harjoitteluun. Pystymme tarjoamaan urheilijalle nopealla aikataululla kaiken hänen tarvitsemansa hoidon.
Ennaltaehkäisevät harjoitusohjelmat
Lähes jokainen urheilija joutuu jossakin kohtaa kohtaamaan urheiluvamman. Kyseessä voi olla viikossa paraneva lihaksen ruhjevamma tai uraa uhkaava polven rakenteiden vamma.
Fysiikan lait pätevät myös ihmiskehossa, ja vammaenergia sekä energian suunta määrittävät hyvin pitkälle vaurion laajuuden. Suuren vamman riskiä voidaan vähentää muuttamalla vammaenergian suuntaa tai kohdetta.
Esimerkiksi nilkan nyrjähtäessä vammat ovat laajemmat, mikäli kehon paino tulee nyrjähtäneen nilkan päälle. Kehon suojausjärjestelmän toimiessa optimaalisesti nyrjähdyspuolen raaja kerkeää itse nostamaan nyrjähtäneen nilkan turvaan samalla, kun toinen raaja jännittyy ja kannattelee kehoa. Jos tapahtuma on jo tarpeeksi pitkällä, niin on kaatuminen väistämätöntä. On parempi, että kehon painon energia ohjautuu maahan eikä ensiksi nilkan päälle.
Fenix Sportin tutkimustietoon perustuvat, ennaltaehkäisevät harjoitusohjelmat vähentävät riskiä tiettyihin vammoihin.
Akuutin urheiluvamman hoito
Vammat eivät kuitenkaan tule kello kaulassa ja yleensä ne tuntuvat sattuvan pahimpaan mahdolliseen hetkeen. Vamman sattuessa on tärkeätä antaa heti tarpeellinen ensiapu.
Kylmän roolista on ollut paljon keskustelua tuoreehkon British Journal of Sports Medicine -artikkelin jälkeen. Suosittelemme, että arpomisen sijaan turvaudut perinteiseen KKK-periaatteeseen (kylmä, koho, kompressio) ennen kuin turvotusta ehtii muodostua. Raaja nostetaan sydämen tason yläpuolelle ja sen ympärille laitetaan napakka sidos. Tulehduskipulääkkeitä eli ibuprofeiinia voi hyvin ottaa akuutissa vammassa pelkäämättä sitä, että kipulääkkeet pilaisivat toipumisen.
Jos mietit, tuleeko vamman kanssa lähteä heti päivystykseen vai odottaa esimerkiksi seuraavaan päivään, pohdi seuraavia asioita:
-
Minkään nivelen ei tulisi olla pois paikaltaan muutamaa tuntia pidempään.
-
Sietämätöntä kipua ei tule yrittää kestää. Jos kipu ei muutu särkylääkkeen tai KKK-menetelmän myötä siedettäväksi, päivystyskäynti on paikallaan. Tietyissä hieman harvinaisemmissa vaivoissa kyseessä voi olla raajan elämää uhkaava tila, kuten aitiopainesyndrooma. Tila on harvinainen, mutta sen seuraukset ovat vakavia, jos hoitoa ei aloiteta ajoissa.
-
Aivotärähdyksen saanutta ei pidä koskaan jättää yksin seuraaviksi tunneiksi, ja jos tajunnantaso on heikentynyt, niin on soitettava hälytyskeskuksen numeroon 112.
-
Haavat tulisi ommella (koskee myös liimausta) kuuden tunnin sisällä tulehdusriskin vähentämiseksi.
-
Avomurtumat (läpäisevä haava murtuma-alueella) tulee aina hoitaa heti päivystyksessä.
-
II-V-varpaiden murtumilla ei ole kiire. Jos varvas on vinksallaan, niin sen voi vetää suoraksi ja teipata viereiseen varpaaseen. Isovarpaan murtumat tulisi arvioida muutaman päivän sisällä. Hyväasentoisella rannemurtumalla ei ole tulipalokiire, jos sormet tuntevat ja liikkuvat. Päivystyksessä työskentelevä ammattilainen vetää suoraksi vinksallaan olevan ranteen.
-
Polven vääntömekanismilla syntyneille urheiluvammoille on tärkeintä hyvä ensihoito (koho-kompressio, kylmällä tai ilman ja kepit). Jos polvilumpio on paikallaan ja polvi menee suoraksi, lääkärin olisi hyvä arvioida tilanne muutaman päivän sisällä. Lukkopolvessa polvi jää täysin lukkoon johonkin kulmaan. Tällöin on lähtökohtaisesti hyvä käydä lääkärissä seuraavana arkipäivänä, ja jos tila ei helpota, niin tarvitaan leikkaushoitoa. Leikkauksessa irronnut nivelkierukka voidaan ommella takaisin paikoilleen.
-
Nilkan nyrjähdyksessä kyky varata ei poissulje murtumaa, mutta se poissulkee käytännössä päivystyksellistä leikkaushoitoa vaativan murtuman. Hyvä ensihoito (KKK) on tärkeää, ja lääkäriin voi mennä lähipäivien aikana, jos oireet ovat vielä hankalia.
-
Jos polvilumpio hyppää pois paikaltaan, se on yleensä helppo saada paikalleen polvea suoristamalla. Tarvittaessa voi painaa lumpiota hieman ulkosyrjältä sisäänpäin. Olkapään paikalleen saaminen on hieman vaikeampaa. Tilanteessa tarvitaan yleensä asiaan perehtynyttä henkilöä, ellei olkapää lumpsahda paikalleen heti vamman syntymisen jälkeen. Kummassakin tapauksessa on tarpeen varmistaa kuvantamalla, että nivel on paikallaan eikä liitännäisvammoja ole päässyt syntymään.